·    学位点简介
   ·    招生信息
   ·    教育管理
   ·    答辩公告

学术报告:Testing Gravity Theory with Gravitational Waves

发布时间:2019年11月07日 09:27      访问次数:

报告题目:Testing Gravity Theory with Gravitational Waves

报告人:韩文标(上海天文台研究员)

报告时间:2019年11月15日(周五)上午10:00

报告地点:理学院章辉楼442学术报告厅

联系人:何飞宏 副教授

报告摘要:In general relativity, there is no dispersion in gravitational waves, while some modified gravity theories predict dispersion phenomena in the propagation of gravitational waves. We demonstrate that this dispersion will induce an observable deviation of waveforms if the orbits have large eccentricities. The mechanism is that the waveform modes with different frequencies will be emitted at the same time due to the existence of eccentricity. This kind of dispersion phenomena related with extreme-mass-ratio inspirals could be observed by space-borne detectors, and the constraint of dispersion could be improved three orders of magnitude compared to the current level.

报告人简介:上海天文台研究员,2009年3月于中国科学院上海天文台获理学博士学位,后分别在意大利国际相对论天体物理中心、韩国天文与空间科学研究院、美国密苏里大学物理与天文系从事研究工作。现负责引力波和相对论基本天文学课题组,主要从事引力波天文学、引力波数值模拟和基本天文学中的相对论等研究工作。主要研究内容包括:低频引力波源的数值模拟、分析建模;利用引力波信号反演源的天体物理性质,检验引力理论和研究宇宙学;对太阳系内的高精度天体测量和空间实验提供相对论理论模型和分析;本课题组的一个重要特色是探索大质量比双星系统的动力学演化和引力波模型,并研究这类引力波在研究天文学和基本物理学中的作用。

欢迎广大师生前往听讲!

2019年11月6日