·    学位点简介
   ·    招生信息
   ·    教育管理
   ·    答辩公告

学术报告:Brain Activity, Connectivity, Performance and Disorder: Perspective from Complex Dynamical Network Systems and Cost-Efficiency Trade-off

发布时间:2018年10月26日 17:12      访问次数:

报告题目:Brain Activity, Connectivity, Performance and Disorder: Perspective from Complex Dynamical Network Systems and Cost-Efficiency Trade-off

报告人:周昌松(香港浸会大学物理系教授 博士生导师)

报告时间:2018年11月2日(周五)下午14:30

报告地点:理学院章辉楼442学术报告厅

联系人:何红生博士

报告摘要:A grand challenge of our time is to under how the brain works and develops disorders. There are several world-wide initiatives to promote the brain studies, including China Brain Project. In this talk, I will give an introduction of the studies of brain dynamical activity, network connectivity, cognitive performance and brain disorders from the perspective of statistical physics and complex dynamical network systems, and the principle of cost-efficiency trade-off. Our own research projects and results will be briefly introduced. I hope the talk could inspire interests of Physicists in brain studies.

报告人简介:周昌松, 物理学博士,香港浸会大学物理系教授,浸会大学非线性研究中心及北京-香港-新加坡非线性复杂系统联合中心主任。1992年获南开大学物理学士, 1997年获南开大学物理博士,1997-2007年在新加坡、 香港、 德国等地从事访问研究, 是洪堡基金获得者。 2007年加入香港浸会大学物理系, 2011年获浸会大学“杰出青年研究者校长奖”。周昌松博士致力于复杂系统动力学基础研究及其应用,特别是网络的复杂联结结构与体系的动态行为的关系和相互作用。近几年一直与国际国内系统和认知神经科学家紧密合作,把这些理论进展应用到大脑的复杂联结结构和活动以及认知功能及障碍的分析和建模等方面研究中。在国际交叉学术刊物PNAS,PRL, Physics Reports, PLoS Computational Biology等发表论文120余篇,SCI引用7700余次,H-因子为35 (Google Scholar引用12300余次,H-因子为43)。 任 Scientific Reports 编委, PLoS One 学术编辑,及多种国际期刊常任审稿人。

欢迎广大师生前往听讲!

2018年10月26日