·    学位点简介
   ·    招生信息
   ·    教育管理
   ·    答辩公告

Mathematical Models on Killing Mosquito with More Mosquitoes

发布时间:2018年11月07日 17:16      访问次数:

报告人:郑波(广州大学教授)

报告时间:2018年11月13日(周二)下午4:30

报告地点: 理学院陈章辉楼442学术报告厅

联系人: 魏春金教授

报告摘要:

Dengue fever is the most common mosquito-borne viral disease. A promising control strategy targets the mosquito vector Aedes aegypti by releasing the mosquitoes infected by the endosymbiotic bacterium Wolbachia to invade and replace the wild population. With infection, Wolbachia reduces the mosquito's dengue transmission potential, and brings infected females a reproductive advantage through cytoplasmic incompatibility (CI). As Wolbachia often induces fitness costs, it is important to analyze how the reproductive advantage offsets the fitness costs for the success of population replacement. In this talk, I will introduce mathematical models for Wolbachia spread in mosquito populations. This is a joint work with Prof Moxun Tang from Michigan State University, Prof Jianshe Yu and Dr Mugen Huang from Guangzhou University, and Dr Linchao Hu from Sun Yat-sun University.

郑波,1980年出生,教授,广东省高等学校优秀青年教师, 现在广州大学数学与信息科学学院工作。博士毕业于湖南大学,近五年来主要从事生物数学与泛函微分方程的研究,在《SIAM Journal of Applied Mathematics》、《Journal of Mathematical Biology》、《中国科学》、《Journal of Theoretical Biology》、《Theoretical Population Biology》等国际国内重要刊物上发表论文10余篇。先后主持国家自然科学基金2项、广州市教育局3项,是教育部创新团队“泛函微分方程及相关问题”的骨干成员,并获得国家留学基金委资助于2015年9月至2016年9月在美国密西根州立大学数学系作为青年骨干教师从事研究工作。

欢迎广大师生前往听讲!

2018年11月7日