·    学位点简介
   ·    招生信息
   ·    教育管理
   ·    答辩公告

学术报告:Inertia indices and eigenvalue inequalities for Hermitian matrices

发布时间:2019年10月10日 15:35      访问次数:

报告题目:Inertia indices and eigenvalue inequalities for Hermitian matrices

报 告 人:王毅(大连理工大学、教授、博士生导师)

报告时间:2019年10月21日上午10点

报告地点:理学院(陈章辉楼)442学术报告厅

联 系 人:晏卫根教授

报告摘要:We present a characterization of eigenvalue inequalities between two Hermitian matrices by means of inertia indices. As applications, we deal with some classical eigenvalue inequalities for Hermitian matrices, including the Cauchy interlacing theorem and the Weyl inequality, in a simple and unified approach. We also give a common generalization of eigenvalue inequalities for (Hermitian) normalized Laplacian matrices of simple (signed, weighted, directed) graphs.

报告人简介: 王毅,大连理工大学数学科学学院教授、博士生导师,师从徐利治先生获得博士学位,研究方向为组合数学。主要研究兴趣包括组合计数、偏序集上的组合极值理论、图论和组合数论。在组合数学的研究中做出了许多有影响的工作,多项研究成果以定理形式出现在国外多部专著中,主持多项国家和省部级基金项目。现任大连理工大学数学一级学科博士点点长,中国组合数学与图论学会常务理事,中国运筹学会图论组合分会常务理事,中国工业与应用数学学会图论组合及应用专业委员会副主任、常务委员,中国数学会期刊《Acta Mathematicae Applicatae Sinica》编委。

欢迎广大师生参加!

2019年10月10日