·    学位点简介
   ·    招生信息
   ·    教育管理
   ·    答辩公告

学术报告:Chromatic symmetric functions of claw-free graphs

发布时间:2019年10月18日 09:13      访问次数:

报告题目:Chromatic symmetric functions of claw-free graphs

报 告 人:杨立波(南开大学、教授、博士生导师)

报告时间:2019年10月18日(周五)下午14:30

报告地点:理学院(陈章辉楼)442学术报告厅

联 系 人:晏卫根教授

报告摘要:The chromatic symmetric functions were introduced by Richard Stanley in 1995 as a generalization of chromatic polynomials. Given a graph , let  denote the corresponding chromatic symmetric function. Stanley conjectured that  is Schur positive when  is claw-free, namely,  is a non-negative linear combination of Schur functions. I will talk about some results and problems related to this conjecture.

报告人简介:杨立波,南开大学教授,博士生导师。2011年入选教育部新世纪优秀人才;2015年获国家自然科学基金优秀青年基金项目资助。杨立波教授主要从事组合数学方面的研究,解决了包括美国科学院院士Richard Stanley教授提出的zrank猜想在内的多个公开问题,其研究成果发表在《Trans. Amer. Math. Soc.》、《Intern. Math. Res. Notices》、《J. Combinatorial Theory Series, A》、《Adv. Appl. Math.》、《SIAM Discrete Math.》等重要数学期刊。

欢迎广大师生参加!

2019年10月17日