·    学位点简介
   ·    招生信息
   ·    教育管理
   ·    答辩公告

学术报告:Forcing and anti-forcing problems in perfect matchings of graphs

发布时间:2019年10月18日 09:21      访问次数:

报告题目:Forcing and anti-forcing problems in perfect matchings of graphs

报 告 人:张和平(兰州大学、教授、博士生导师)

报告时间:2019年10月23日(周三)下午16:00

报告地点:理学院(陈章辉楼)442学术报告厅

联 系 人:晏卫根教授

报告摘要:In 1985 Randic and Klein proposed the innate degree of freedom of a Kekule structure, i.e. the least number of double bonds can determine this entire Kekule structure, nowadays it is called the forcing number of a perfect matching by Harary. Recently, the anti-forcing number of a single perfect matching of a graph was also proposed. Let G be a graph with a perfect matching M. The smallest size of a subset of M contained in only one perfect matching  of G is the forcing number of M, and the smallest size of a set S of edges of G not in M with G-S having a unique perfect matching is the anti-forcing number of M. In this talk we present some recent progress on both forcing number and anti-forcing number of a perfect matching of a graph, including some mini-max results, minimum and maximum forcing (anti-forcing) numbers, forcing (anti-forcing) spectrum, and forcing (anti-forcing) polynomial, and so on.

报告人简介:兰州大学数学与统计学院教授、博士生导师。2001年获教育部“第三届高校青年教师奖”,2002年获国务院颁发的政府特殊津贴,2009年入选甘肃省领军人才,2014年6月当选国际数学化学科学院院士(Member of the International Academy of Mathematical Chemistry)。曾任甘肃省数学会理事长,兰州大学数学与统计学院院长,中国数学会常务理事。现任中国组合数学与图论学会常务理事,中国运筹学会组合数学与图论分会常务理事。主要从事图的匹配理论、化学图论和计算机网络的研究,发表了160余篇SCI 收录学术论文,主持了国家自然科学基金项目7项,包括重点项目“应用图论”。

欢迎广大师生参加!

2019年10月17日