·    科研动态
   ·    科研项目
   ·    科技成果

学术报告:全息引力与张量网络的一些进展

发布时间:2017年11月29日 11:07      访问次数:

报告题目:全息引力与张量网络的一些进展

报告人:舒富文(南昌大学教授,博士,博士生导师)

报告时间:2017年12月1日(周五)下午230

报告地点:理学院章辉楼442学术报告厅

联系人:李翔教授

报告摘要:Many evidences show that gauge-gravity duality in gravity side and tensor network in condensed matter side are closely related. In this talk, I would like to report recent progress on this field, focusing mainly on emergent space times from CFT in the framework of gauge-gravity duality through tensor network. As examples, I will present how the thermal geometry emerges from CFT at finite temperature by using the truncated entanglement renormalization network(cMERA) and  The recently conjectured surface/state correspondence(SS-duality)respectivlely. Then, I would like to address a newly proposed HC/RFS duality. With this duality, some interesting properties can be obtained.

报告人简介:舒富文,博士,教授,博士生导师。江西省百千万人才工程人选,南昌大学赣江青年学者,南昌大学相对论天体物理与高能物理中心主任,江西省天文学会秘书长,中国物理学会引力与相对论天体物理分会理事。研究领域为引力与量子信息物理,近年在量子纠缠、引力物理的理论模型构建和检验方面开展了一系列研究工作,其中包括黑洞全息原理、黑洞热力学、量子信息与张量网络及早期宇宙的扰动理论等方面取得了一定成果。近年来在Phys.Rev.DPhys Lett BJHEP等国际一流SCI期刊上发表论文近30篇;科研成果获得国际同行关注,主要成果被国内外同行引用500余次(高能数据库Inspirehep数据)。近年来承担了包括国家自然科学基金在内的各类科研项目10余项。获得上海自然科学奖二等奖一项。

欢迎广大师生前往听讲!

2017年1127